NASA nu a găsit un „univers paralel în care timpul să curgă invers”. De unde au început știrile false?

23 mai / Staruri
Fără categorie


Câteva site-uri au publicat știri că NASA a descoperit urme ale unui „univers paralel în care timpul curge invers”, dar cercetătorii au găsit altceva, scrie Forbes.

„Se pare că, pentru această poveste științifică tabloidă, o porțiune de teorie fizică speculativă care ar putea fi bazată pe plauzibilitate a fost amplificată din motive senzaționale”, a spus Peter Gorham, fizician la Universitatea din Hawaii, pentru ScienceAlert.

Știrile despre „detectarea universului paralel” își au rădăcinile într-un articol științific publicat în prestigioasa revistă New Scientist, pe 8 aprilie.

Articolul original discută rezultatele anormale ale experimentelor de detecție a neutrinilor care au avut loc în Antarctica și ceea ce ar fi putut reprezenta pentru un model cosmologic speculativ axat pe un univers antimaterial care se extinde înapoi din Big Bang.

Informațiile din acest articol științific, bazate pe rezultate reale și teorii foarte complexe, au fost reinterpretate și denaturate de numeroase publicații online care au susținut descoperirea acestui „univers paralel”.

Articolul New Scientist poate fi accesat în totalitate numai printr-un abonament – doar primele paragrafe sunt accesibile gratuit.

Știrile false care au circulat pe Internet par să fie compuse din acele prime paragrafe, fără a detalia rezultatele științifice, teoria speculativă discutată în articol sau declarația unui cercetător în întregul articol, care susține că există „unele lucruri fără legătură „despre mare. teoria universului paralel.

CE AU DESCOPERIT, DE FAPT, CERCETATORII

Experimentele antenei impulsive antarctice (ANITA), discutate în articolul original, includ o serie de antene radio atașate la un balon de heliu care zboară peste Antarctica la o altitudine de 37.000 m. La această altitudine, antenele pot „asculta” cosmosul și detecta particule de neutrino.

De-a lungul timpului, ANITA a detectat mai multe evenimente anormale. În loc ca particulele de neutrino să se comporte așa cum s-ar fi așteptat cercetătorii, ei vin pe Pământ într-un unghi bizar care nu poate fi explicat de fizica teoretică pe care o avem astăzi.

Chiar dacă ideea unui univers paralel este una dintre teoriile prezentate pentru a explica anomaliile, aceasta este una dintre cele mai puțin probabile și ar avea nevoie de dovezi extraordinare pentru a fi susținută.

Mai mult, aceste rezultate, care au fost reinterpretate pe întregul Internet în mai 2020, au fost făcute publice în urmă cu aproape 4 ani.

„Evenimentele neobișnuite ale ANITA sunt cunoscute și discutate încă din 2016”, a declarat Ron Ekers de la CSIRO, Agenția Spațială Națională din Australia. „După 4 ani, nu am găsit nicio explicație satisfăcătoare pentru aceste evenimente anormale detectate de ANITA, deci este foarte frustrant, mai ales pentru cei implicați în proiect”.

„Suntem absolut convinși că există noi teorii despre fizică pe care nu le-am găsit încă”, a spus Clancy James, astronom la Universitatea Curtin din Australia.

„Există mai mulți candidați potențiali de particule care ar putea explica rezultatele ANITA”, a declarat Geraint Lewis, astrofizician la Universitatea din Sydney. „Chiar dacă universurile paralele sună captivant și sexy atunci când vorbim despre semnalul ANITA, există idei alternative.”

Știrile despre „descoperirea universului paralel” de la NASA reprezintă o dovadă suplimentară a modului în care informațiile reale pot fi reinterpretate și distorsionate, răspândindu-se foarte rapid pe Internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *